Svibanj 24, 2012, 08:06:47
News: U tijeku je brisanje svih članova sa nepotpunim ili krivo popunjenim profilima.
Pravila: http://www.seatclubcroatia.com/smf/index.php/topic,4529.0.html
 Str: [1]   Dolje
Ispis
Autor Tema: Galletto tuning pitanje  (Posjeta: 997 puta)
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
hrvac
Jr. Member
**

Auto: Ibiza 1.4 16V LPG 2005

« na: Veljača 08, 2011, 03:37:04 »

Evo ako neko zna, da li se sa galletto interfaceom i softwareom može preko OBD staviti nova mapa na Ibizu benz. 2005?
Ili se mora fizički vaditi čip i programirati?
Info: http://www.galletto-flli.it/
Evidentirano
CitiuS
Sr. Member

Auto: Subaru Impreza STI 2.5 US

boosted

« Odgovor #1 na: Veljača 08, 2011, 05:51:23 »

Koji tocno motor? Ccm/KS 
Evidentirano

hrvac
Jr. Member
**

« Odgovor #2 na: Veljača 08, 2011, 08:27:44 »

Motor je 1.4 16V 55KW
Evidentirano
CitiuS
Sr. Member

boosted

« Odgovor #3 na: Veljača 08, 2011, 09:10:48 »

Ne mozes preko Galletta citati/pisati mapu, pogotovo ne sa Galletto klonom ...
Samo boot mode sa par drugih alata.
Evidentirano

hrvac
Jr. Member
**

« Odgovor #4 na: Veljača 09, 2011, 08:05:07 »

A jel postoji neki software da mjenja mapu prek obd-a il za moj auto bas mora ic na klasičan način, vadi čip i to?
I može pojašnjenje šta dobim sa boot modom?
Evidentirano
CitiuS
Sr. Member

boosted

« Odgovor #5 na: Veljača 09, 2011, 08:38:27 »

A jel postoji neki software da mjenja mapu prek obd-a il za moj auto bas mora ic na klasičan način, vadi čip i to?
I može pojašnjenje šta dobim sa boot modom?

Pozdrav,
nije stvar u softveru, nego u alatu (hardware-u) kojim se koristis prilikom citanja/pisanja po ECU-u. Boot mode je samo procedura kojom se to radi, znaci isto kao i OBD2. Boot mode se radi van auta, dakle ECU treba odspojiti od instalacije auta i spojiti odredjene konektore na njega da bi se moglo citati/pisati po njemu. Mapa koja se pritom cita/pise u ECU je identicna onoj koju bi (ako bi bilo moguce) upisao preko OBD2 ili flashanjem eproma na programatoru. Dakle, jedno je hardwer s kojim se to radi, a drugo je software. Znaci, sasvim je svejedna procedura, rezultat je identican, a procedura ovisi o vrsti ECU i mogucnostima tunera u smislu posjedovanja odredjenih alata.
Postoji pregrst amatera koji znaju ustekat OBD2 interface na auto i procitati/zapisati mapu, no oni nisu profesionalci koji znaju sto rade, a pogotovo ne znaju raditi u boot mode ili sa programatorom, jer nemaju te alate, niti imaju elektronicko znanje potrebno za takve zahvate. A jos manje imaju znanje mapiranja i prepoznavanja korektne mape.
Do sada sam spasavao preko 20-tak ECU-a sto su ih zalockali amateri svojim neznanjem. Par njih je bilo za bacit u smece, jer se nisu dali spasiti. Tako da pazite kome dajete auto u ruke, jer ECU nije prazan DVD pa ako ne uspije od prve, bude od druge. ECU ti daje samo jednu sansu za pravilno pisanje po njemu.  Naravno, ako si pro onda neke stvari mozes spasitii, ali "tuneri" koji znaju raditi samo preko OBD2 porta su potencijalno opasni jer nemaju mogucnost recovery-a.
Evidentirano

hrvac
Jr. Member
**

« Odgovor #6 na: Veljača 09, 2011, 09:42:08 »

OK,super post.

Sad jedno pitanje:
Ako sam 100% siguran da imam ispravnu mapu za svoje vozilo (ECU), što se može dogoditi da bi se ECU zalockao?

Koliko sam skužio iz tvog posta, sve se vrti oko ispravnih mapa.
Pretpostavljam da je razlika u pisanju mapa na ECU preko OBD-a i direktno na ECU (boot mode) u tome što prilikom boot moda ako slučajno upišem krivu mapu mogu istu promijeniti, dok kod OBD-a ne. Jel tako ili se varam?
Evidentirano
CitiuS
Sr. Member

boosted

« Odgovor #7 na: Veljača 09, 2011, 10:20:46 »

Nacelno da, boot mode nudi opciju recovery, ali ima JAKO puno verzija ECU-a i familija ECU-a unutar pojedine marke (bosch, siemens, marelli, delphi, delco, sagem, visteon, denso, matsushita, mitsubishi, hitachi, zexel, kefico itd itd itd), i ne radi se sa svakim na isti nacin boot mode. Za svaki ECU postoji instructions manual. Boot mode mogu raditi samo profesionalci koji za to imaju potrebnu opremu i znanje. Kriva mapa je nesto sto se profesionalcu NE MOZE dogoditi. Amateri tu cesto rade takve pogreske. Iscitaju nesto preko OBD2, a to nije kompletna mapa potrebna za tuning (vec samo parcijalni dio, npr procitaju 32kB od ukupno 512kB) i onda idu staviti drugu mapu od 32kB i sjebu ECU. To je najcesci zajeb na koji sam nailazio kod amatera.
S druge strane i da imas "pravu" mapu za svoj auto, ako je pokusas upisati na krivi nacin npr. preko OBD2 onda opet mozes zalockati ECU. Sve se vrti oko ISPRAVNE procedure pisanja/citanja. Ispravna procedura podrazumijeva niz uvjeta, pravilan pristup podacima, tocni podaci, tocne mape, korigirani checksumi itd. Nije jednostavno kako ljudi najcesce potpuno pogresno misle.
Evidentirano

hrvac
Jr. Member
**

« Odgovor #8 na: Veljača 09, 2011, 10:55:24 »

Negdje sam pročitao da je ECU zapravo PIC mikrokontroler. Dal je to tako? Ako je, onda se on može programirati s bilo kojim PIC programatorom. Također sam pročitao i da je ekipa znala kupit PIC tipa u Chipoteki i gore stavit mapu i samo zamijenit čipove na ECU.

Ne zanima mene tuning isključivo mog auta, već bih htio naučiti malo više o tome, pa se i eventualno malo poigrati.
Evidentirano
CitiuS
Sr. Member

boosted

« Odgovor #9 na: Veljača 09, 2011, 12:02:51 »

Negdje sam pročitao da je ECU zapravo PIC mikrokontroler. Dal je to tako? Ako je, onda se on može programirati s bilo kojim PIC programatorom. Također sam pročitao i da je ekipa znala kupit PIC tipa u Chipoteki i gore stavit mapu i samo zamijenit čipove na ECU.

Ne zanima mene tuning isključivo mog auta, već bih htio naučiti malo više o tome, pa se i eventualno malo poigrati.

To bi volio vidjeti na novijim ECU-ima tko bi napravio. That'll be the day. 
Stvari su JAAAAAAKOOOOOOOOOO kompleksne, ne mogu to sve tipkati jer bi mi trebalo jedno dva dana. Samo da ti velim da najnovija generacija BOSCH ECU, EDC17/MED17 koristi Infineon Tricore MCU, koji je zasticen passwordom, i svjetske kompanije koje se bave izradom chiptuning alata se godinama muce da neke protokole razbiju. A o novom Siemens Continental ECU-u PCR2.1 (npr. VAG 1.6TDI) uopce necu pricati koliko je zajebano napraviti RSA protokol za pravilno flashanje memorije.
Tako da sve sto ti pises je NHF, teski nonsense.

Evidentirano

hrvac
Jr. Member
**

« Odgovor #10 na: Veljača 09, 2011, 02:30:53 »

Ok, kuzim za nove aute al recimo za starije aute ko moj???
Npr. moj ima komfuter Marelli, ne znam sad na pamet koji točno.
Znači, da li misliš ako otvorim ECU i izvadim čip, i npr. je obični PIC mikrokont. jel bi mogao ga programirati programatorom za pic???
Evidentirano
CitiuS
Sr. Member

boosted

« Odgovor #11 na: Veljača 09, 2011, 04:04:45 »

U tvojem autu je 29F400 eprom. To ne mozes programirati sa time. Treba ti PSOP44 adapter kao prvo... Onda ti treba software za editiranje mape, znanje, checksum calculatori itd.
Za pocetak, ako se zelis baviti time, treba ti 5000€ samo za opremu, a znanje kosta puno vise.
Evidentirano

hrvac
Jr. Member
**

« Odgovor #12 na: Veljača 10, 2011, 08:13:40 »

OK, thanks na trudu, mislio sam da je to malo jednostavnije i jeftinije sve skupa

Pozz
Evidentirano
 Str: [1]   Gore
Ispis
Skoči na: