Vuk
Full Member

Auto: Skoda Fabia 1.9 TDI Elegance / Skoda Yeti 2.0 TDI CR Experience
|
 |
« Odgovor #25 na: Ožujak 09, 2010, 09:12:54 » |
|
Ovo zadnje da "nitko nece plakati za njim" ti nije tocno - jer mnogi za njim ocito "placu". Vidis i u prethodnim postovima ima ljudi koji su bas birali PD motor a mogli su vec i CR. Ostali tekst sa autoportala izgleda kao da ga je pisao Dr. Marusic  VW je zadnjih par godina prestao razvijati PD motore i odlucio se kao i svi ostali za CR. Ali treba spomenuti da su svih ovih godina PD motori po mnogocemu bili neuhvatljivi za CR motore ostalih proizvodjaca. Kao sto se vec i spominje CR motori najnovije generacije jos nisu postigli tlakove ubrizgavanja koje su PD motori imali jos prije 12 godina. Samo tu treba naglasiti da su kod PD motora tlakovi ubrizgavanja promjenjivi dok su kod CR konstantni i ne ovise o opterecenju i broju okretaja (sto znaci PD motor ima preko 2000 bara samo na visokim okretajima). Glavni razlog prestanka razvoja PD motora je naravno ekologija (a i manja buka itd), ali da nije toga cisto tehnicki gledajuci jos je jedva dohvatljiv njihov odnos potrosnje i performansi za CR motore. Jos kao zanimljivost treba spomenuti i to da je CR zaista nova tehnologija koju je prvi put primjenjena u Alfi Romeo krajem devedesetih (dakle Fiat grupacija), a da je PD tehnologija poznata vec vise od pola stoljeca (koristi se na brodskim motorima). Za proizvodjace je CR daleko jeftinija opcija pri izradi, dok je izrada jedne glave motora sa PD tehnologijom neprihvatljivo skuplja. Zatim treba uloziti vise u izolaciju PD motora sto je opet skuplje itd. To je jos jedan vazan razlog za prelazak na CR. A i pouzdanost 1.9 TDI PD motora je (unatoc tome sto je bilo ponekih problema) vec odavno usla u legendu. Ja na svom u Fabiji nisam imao nikad nikakvih problema sa tim PD brizgaljkama vec 210 kkm. Odavno imam u garazi i auto s CR motorom (Berlingo XTR 2.0 HDI) i znam da na tim motorima nema one provale snage kao na PD. CR su motori sve slicniji po ponasanju benzincima i imaju sve veci iskoristivi raspon okretaja. Lani kad sam prvi put vozio Pasata sa 2.0 TDI CR 170 KS motorom ostao sam poprilicno razocaran nedostatkom onog susa na 2000 okretaja, ali se zato motor bez problema zakucava u crveno polje na iznad 5000 okretaja, dok bi PD sve prekinuo na 4000. Ali svako vrijeme donosi svoje i PD motori odlaze, a CR dolaze...
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Ožujak 09, 2010, 09:15:54 od Vuk »
|
Evidentirano
|
|
|
|
King
Hero Member

Auto: Altea 1.9TDi Stylance
|
 |
« Odgovor #26 na: Ožujak 09, 2010, 09:27:36 » |
|
dmk- ne kuim se ba u tu elektroniku i softvere i te điđe/miđe, ali i meni je bilo malo "sumnjivo" to kaj je napisano mehanički softwer i zato  za to kaj si napisal vuk- hvala na pojanjenjima i potpis za sve kaj si napisal  Ugl. zaključak je da su PD motori "pali" na ekologiji, buci i skupoči, a sve drugo podosta ide u njihovu korist potronja, pouzdanost i to kak "idu". Meni je isto ao kaj se vie ne proizvode i iskreno sam skeptik prema svim novijim motorima male kubikae, a veče snage tj.1.0t, 1.2tsi, 1.4tsi, 1.3cdti, 1.6tdi itd itd, ali jbga kad se vremena mijenjaju. Iskreno meni nema ljepeg zvuka od zvuka rada rednog estaka benzinca, a po svemu sudeći takvi motori će uskoro postati povijest 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
damo
zvan Damir
Hero Member

Auto: Leon2 styl. 1.9TDI, Ibiza 6L 1.4 16v
|
 |
« Odgovor #27 na: Ožujak 09, 2010, 09:36:41 » |
|
Znači zaključak 1.9PD i 1.6CR je slijedeći
PD ima vie usa ali je glasan, troi manje CR je duplo tii, malo slabije ide, a troi litru vie (iako ga reklamiraju da troi manje).
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
King
Hero Member

|
 |
« Odgovor #28 na: Ožujak 09, 2010, 09:37:36 » |
|
CR su motori sve slicniji po ponasanju benzincima i imaju sve veci iskoristivi raspon okretaja. Lani kad sam prvi put vozio Pasata sa 2.0 TDI CR 170 KS motorom ostao sam poprilicno razocaran nedostatkom onog susa na 2000 okretaja, ali se zato motor bez problema zakucava u crveno polje na iznad 5000 okretaja, dok bi PD sve prekinuo na 4000.
O tome ja pričam od početka 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
King
Hero Member

|
 |
« Odgovor #29 na: Ožujak 09, 2010, 09:45:37 » |
|
dmk mislim da si blizu i  , ali moja definicija bi ovak glasila: PD-u je us upečatljiviji, (kak smo prije pisali-brutalniji), ali i ranije "umire" dok CR ne vuče tak "naglo" ali vuče ko benzinac tj. vuče do večeg broja okretaja nego PD, a kaj se potronje tiće mislim da bu 1.6 ipak nekaj manje troil, ali definitivno nebu tak dobro iel  ispravite me ak sam u krivu 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
13snc
13SoNotCool
Global Moderator
Hero Member

Auto: Beverly 250
|
 |
« Odgovor #30 na: Ožujak 09, 2010, 09:49:15 » |
|
13snc mislim da tvoj motor nije bio PD,jer mislim da se nije proizvodio PD sa 110Ks  U pravu si.. cijelo vrijeme sam bio u zabludi... :)
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
predrag
Hero Member

Auto: Toledo TDI+
|
 |
« Odgovor #31 na: Ožujak 09, 2010, 09:51:47 » |
|
dobra stara bosch pumpa , nepoooderivo! 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
što više petljaš oko nečeg neispravnog , sve više ti je potreban čekić!!!
|
|
|
King
Hero Member

|
 |
« Odgovor #32 na: Ožujak 09, 2010, 09:55:57 » |
|
13snc mislim da tvoj motor nije bio PD,jer mislim da se nije proizvodio PD sa 110Ks  Ma sve 5 Stari i ono kaj si pisao o BMW-u je  , mrak motor i auto  , ali ipak po meni ne vredi tih para  U pravu si.. cijelo vrijeme sam bio u zabludi... :) dobra stara bosch pumpa , nepoooderivo!  Potpis Ali svemmu jednom dođe kraj, pa tak i PD-ma 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Mrle
Hero Member

Auto: Leon 1.8 20v turbo sport
|
 |
« Odgovor #33 na: Ožujak 11, 2010, 11:01:31 » |
|
jel to pie onaj majmun Maruić? On baca vie gafova od Busha.
[/quote]
joj taj je ba majmun i pie svakakva sranja
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
ONLY FOOLS AND HORSES
|
|
|
Global
Jr. Member

Auto: Leon 1.6 TDI 105 ks
|
 |
« Odgovor #34 na: Listopad 16, 2010, 08:08:08 » |
|
Ja uzeo Leona 1.6 TDI CR 105  i mogu reći da sam zadovoljan, ustvari iznenađen kako vuče, bar u prve 3. brzine. Prije toga sam vozio Bravo 1.9 JTD 120  , ali sam stalno govorio da taj auto nema toliko konja, a sad sam se uvjerio kad sam sjeo u Leona da sam imao pravo bez obzira na 15  manje. Nije sad to neki auto za trke, ali ga je full ugodno voziti, samo zuji po cesti, a potrošnja je zanemariva iako mi je potrošnja dosta važna, na njemu ne gledam koliko troši jer malo troši. Preporuka za kupnju. Napomena: Mana je što mi se čini da je mali iznutra pogotovo naprijed, koljena dotiči volan, a ja nisam nešto posebno visok. Malo pretinaca i ono što ima, malog je, ustvari premalog volumena. Rekapitulacija motor + potrošnja + eksterijer + interijer - sicevi + jeftina plastika - osvjetljenje kontrolne table + muzika + Opća ocjena: 4
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
damo
zvan Damir
Hero Member

|
 |
« Odgovor #35 na: Listopad 16, 2010, 08:36:09 » |
|
Napomena: Mana je što mi se čini da je mali iznutra pogotovo naprijed, koljena dotiči volan, a ja nisam nešto posebno visok.
malo spusti sjedalo i digni volan po visini....
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Vuk
Full Member

Auto: Skoda Fabia 1.9 TDI Elegance / Skoda Yeti 2.0 TDI CR Experience
|
 |
« Odgovor #36 na: Listopad 21, 2010, 07:51:58 » |
|
Ja sam isto malo vecih "gabarita" i imam problema sa smjestajem u nekim vozilima ispred upravljaca (prije par dana me satrao jedan novi Mercedes C klase karavan u kojoj mi se glava zabije u plafon i kad do kraja spustim sjedalo)  ), ali ne i u autima VAG grupacije tipa noviji Golf, Octavia ili Leon, pa smatram da ti ne stoji ovo oko koljena koja doticu volan, vjerojatno nisi dobro podesio sjedalo i volan kao sto kaze damo u postu iznad... Ostalo si dobro napisao za CR motor i sve ostalo + ali veliki minus za stvarno prelosu plastiku...
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Global
Jr. Member

|
 |
« Odgovor #37 na: Listopad 23, 2010, 02:07:57 » |
|
Da, plastika je totalno koma, nisam mogao da vjerujem da se upće takva plastika mogla ugraditi, pa ruku na srce, to nije jeftin auto, nimalo! A što se tiće volana, možda se moram malo naučiti na novi auto, kao i na sve drugo, npr. na novog komada 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
ivan_t
Hero Member

Auto: Seat Leon M1
|
 |
« Odgovor #38 na: Listopad 23, 2010, 05:27:37 » |
|
jedino zasto nebi uzimao novi leon je prelosa unutrasnjost...uopce ne konkurira audiju a3 ili golfu 5 kao sta je nekad m1 konkurirao golfu 4 i tadasnjem a3
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Spidara
Full Member

Auto: seat leon 1.4 tsi "linea R"
|
 |
« Odgovor #39 na: Listopad 23, 2010, 07:22:56 » |
|
Ma mekana je plastika i ljepo izrađena u novom leonu,samo onaj središnji greben da su malo drukčije dizajnirali ,mislim da se golf nebi prodavao,to je moje mišljenje.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
ivan_t
Hero Member

Auto: Seat Leon M1
|
 |
« Odgovor #40 na: Listopad 23, 2010, 09:57:13 » |
|
pardon, mislim na greben...stvarno mi je odvatan, inace sicevi lijepo izgledaju i sve taj djir... ali tu sredisnju konzolu za radio ne mogu nikako progutat...iako je leon novi jako lijep izvana pogotovo neke felgice kad su na njemu, i slicno...ali mislim da je vw previse zagusio seat..
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
jolezg
Gost
|
 |
« Odgovor #41 na: Listopad 24, 2010, 11:40:41 » |
|
Ne znam jel netko razmišljao o ovome, ali da li je moguće tu plastiku povaditi van i nekako gumirati ili obložiti nečime?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
seat1
Hero Member

Auto: Seat toledo 1M 1,9 tdi sport
|
 |
« Odgovor #42 na: Listopad 24, 2010, 11:49:28 » |
|
Ne znam jel netko razmišljao o ovome, ali da li je moguće tu plastiku povaditi van i nekako gumirati ili obložiti nečime?
možda sa carbonom otporan je na grebanje, nešto slično ima altea tvornički
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
Nemam ništa pametnog za potpis:)
|
|
|
Global
Jr. Member

|
 |
« Odgovor #43 na: Listopad 26, 2010, 09:25:04 » |
|
Da središnja konzola mi je koma, pogotovo onaj odvratni radio...ali dobro, ja sam se naručio da mi cijelu središnju konzolu ali dio plastike i na rukohvatu na vratima presvuku u carbon foliju i sve to će me koštati 550 kn, mislim da je cijena sasvim pristojna i da će puno bolje izgledati.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Gabre
Lika u mom srcu
Hero Member

Auto: Leon 1M TDI 110ks
|
 |
« Odgovor #44 na: Listopad 26, 2010, 10:06:21 » |
|
no ajde, barem za Leona 1P imaju 2Din one navigacije koje paštu u golfa i njega, od originala, pa do zenec uređajja, i raznih kineza, a izgelda OEM.
šteta što nema ništa za leona 1M, a nemoguće je pronaći 2Din konzolu za njega...
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
"Better be wise by the misfortunes of others than by your own."
|
|
|
damo
zvan Damir
Hero Member

|
 |
« Odgovor #45 na: Listopad 26, 2010, 05:00:01 » |
|
Za one koji su prerasli leona, mislim da je tu A3 ili A4, mnogi će se složiti samnom. Da, preskočio sam golf5-6 jer je to auto za djedice i soccer moms.
LOL
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Global
Jr. Member

|
 |
« Odgovor #46 na: Listopad 26, 2010, 05:34:33 » |
|
Za one koji su prerasli leona, mislim da je tu A3 ili A4, mnogi će se složiti samnom. Da, preskočio sam golf5-6 jer je to auto za djedice i soccer moms.
LOL
Slažem se!
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|