Svibanj 23, 2012, 09:59:18
News: U tijeku je brisanje svih članova sa nepotpunim ili krivo popunjenim profilima.
Pravila: http://www.seatclubcroatia.com/smf/index.php/topic,4529.0.html
 Str: [1] 2   Dolje
Ispis
Autor Tema: izmjena diskova zadnjih  (Posjeta: 1765 puta)
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
grgaa
Hero Member

Auto: Leon 1.9 TDI 81 kw

« na: Listopad 15, 2009, 06:14:58 »

Evo ošli diskovi i ploćice pa se upustio u zamjenu sam. pa da malo opišem postupak možda nekom pomogne

1. Osigurat auto da se ne miće kad ga se digne na dizalicu
2. Skinuti kotač
3.Odšarafit mali vijak sa križnim izvijačem ovaj na slici di je mala rupica

4. Treba oslobodit disk ploćice tako da se odvrne vijak sa zadnje strane na klještima ima ih dva jedan gore i jedan dolje, ključ 13 po mogučnosti bi bila dobra gedora ali može i okasti nikako viljuškasti ključ jer je stegnuto pun k.... kad se pokrene vijak treba pridržat kontru sa ključem 15 e tu treba svakako viljuškasti ključ

5. Zatim treba odvrnut dva imbus vijka sa imbusom 8 mm da bi se mogao izvadit disk gornji treba skinut skroz ,a doljni samo popustit
6. Izvadit disk i pločice vanka i bacit ih , zatim sve dobro očistit od blata i hrđe, treba klipić vratit skroz u nutra, tu ima mali problemić ali niš šta čekič od kilu nebi riješio samo treba pazit da se zaštitna gumica ne ošteti i svakako odzračnik odšarafi da može lakše višak ulja van

evo to tak izgleda sad ubacit disk stegnut imbus vijke ubacit disk pločice vratit klješta i sve jako dobro stegnut
postupak ponovit na drugoj strani i sve uz malo muke gotovo za jedan sat

evo korišteni JC diskovi i Ferodo pločice sve skupa 433 kn i jedna piva za živce tokom posla. Kak koči neznam jer nisam stigo probat
Evidentirano
predrag
Hero Member

Auto: Toledo TDI+

« Odgovor #1 na: Listopad 15, 2009, 06:41:20 »

svaka čast na slikovitom opisu ali me muči jedan detalj, na koju si foru uspio gurnuti klip nazad čekićem kad se klip uvrće?  dontknow
to jest treba ga vrtiti da se vrati nazad...
i nema ti potrebe odvrnuti odzračnik jer se višak ulja vrati u posudu za ulje,ovako samo moraš opet odzračivati sistem,mislim bilo bi poželjno 
Evidentirano

što više petljaš oko nečeg neispravnog , sve više ti je potreban čekić!!!
grgaa
Hero Member

« Odgovor #2 na: Listopad 15, 2009, 06:58:09 »

kucko sam po njemu i vratio se nazad, a ulje nema teorije vratit nazad barem ja nisam mogao. odzračivanje sekund posla nije problem tak ima viška ulja kad se stave nove pločice, a ovo za uvrtanje nisam znao možda sam neš i zezno mada sumjnam kad ide van ulje ga gura tak sam ga ja i vratio u nutra barem je to moje skromno mišljenje
Evidentirano
predrag
Hero Member

« Odgovor #3 na: Listopad 15, 2009, 07:04:55 »

pa da, zato ti je i išlo jer si otvorio odzračnik,hm... taj klip nije kao na prednjim kliještima radi ručne kočnice,on se pri svakom stezanju ručne regulira i odvrće tako da ga prilikom vraćanja nazad moraš uvrtati,imaš čak i utore na njemu za vjerojatno neki specijalni alat (ja to radim papagajkama  )  ... e sad ne znam da li će biti u redu kako si ti napravio   dontknow

edit: i ulja ne možeš imati viška jer se vrati u posudu koliko ga je i falilo u posudi zbog istrošenosti pločica
Evidentirano

grgaa
Hero Member

« Odgovor #4 na: Listopad 15, 2009, 07:10:55 »

sad si me bacio u bed,  ručnu sam probao ona koći čini mi se, bit če red na valjke otić da budem 100% siguran. čovjek se uči dok je živ i blesav krepa
Evidentirano
grgaa
Hero Member

« Odgovor #5 na: Listopad 15, 2009, 07:12:42 »

edit: i ulja ne možeš imati viška jer se vrati u posudu koliko ga je i falilo u posudi zbog istrošenosti pločica
[/quote]može može ako si skoro mjenjao ulje ili nadosipao na maksimum onda se pojavi višak kad se vrati iz klipiča
Evidentirano
predrag
Hero Member

« Odgovor #6 na: Listopad 15, 2009, 07:19:26 »

e ako si ga dolijevao onda da 
čuj, nemoj se bedirati jer mislim da se nema što desiti, eventualno da ti ručna bude visoka kad se potroše pločice...
kočiti će sigurno   
Evidentirano

grgaa
Hero Member

« Odgovor #7 na: Listopad 15, 2009, 07:32:42 »

Znači mala ispravka na 6. dijelu neudarat klipić da bi ga se vratilo nazad nego ga ušarafit
Evidentirano
grgaa
Hero Member

« Odgovor #8 na: Listopad 15, 2009, 07:49:15 »

ima li ko možda sliku kak to izgleda unutar kočionog cilindra,
Evidentirano
rzadrav
Hero Member

Auto: seat toledo 2002.

no many, no fany

« Odgovor #9 na: Listopad 15, 2009, 07:59:28 »

savjet: nemojte vaditi klipić nikad van jer staviti ga ponovno na mjesto je malo više posla i par kg.živaca (zbog nutarnje opruge)

evo sorry na ot. ali samo jedan mali savjet
Evidentirano
grgaa
Hero Member

« Odgovor #10 na: Listopad 15, 2009, 08:09:29 »

ima li ko možda sliku kak to izgleda unutar kočionog cilindra,
iz else mislim da tam ima ako ko ima instaliranu i nebi mu bio problem da stavi sliku koćionog cilindra na zadnjem kotaču
Evidentirano
predrag
Hero Member

« Odgovor #11 na: Listopad 15, 2009, 08:13:24 »

ovo sam našao...

zatim alat:

i kako se koristi:

Evidentirano

grgaa
Hero Member

« Odgovor #12 na: Listopad 15, 2009, 08:17:21 »

hvala ti na trudu, ali nevidi se baš ono šta bi mene interesiralo. mene zanima jesam li šta polomio kad sam na silu vratio to nazad. vjerovatno jesam samo nisam toga svjestan, pitanje se nameće da li se to može zamijenit ili treba nova čeljust
Evidentirano
predrag
Hero Member

« Odgovor #13 na: Listopad 15, 2009, 08:24:29 »

ma ne brini toliko, nema šanse da si šta polomio kad si otpustio odzračnik, ... a i ubuduće ne lupaj po klipu nego ga vrati na polugu   
Evidentirano

grgaa
Hero Member

« Odgovor #14 na: Listopad 15, 2009, 08:28:43 »

probao sam na polugu, ali nije išlo pa sam mu malo pomogao sa čekičem. Štačeš bravar sam naviko na čekič šta nejde milom ide čekičem
Evidentirano
predrag
Hero Member

« Odgovor #15 na: Listopad 15, 2009, 08:34:11 »

a znam, i ja se uvijek lovim čekića kad nešto ne ide 
uglavnom ako netko ne da pametnijeg savjeta možda ti nije teško to skinuti i uvrnuti  ,i biti na miru?
malo razmišljam i jedino što se moglo dogoditi je da je komora iza klipa u koju ulazi ulje smanjena (jer je klip odvrnut a sve si zgurao unutra)i postoji mogućnost da će biti manja sila kočenja, i naravno ručna se neće štelati kako treba....samo moje razmišljanje i ne znači da sam u pravu!
Evidentirano

grgaa
Hero Member

« Odgovor #16 na: Listopad 15, 2009, 08:40:20 »

čini mi se da če sutra klješta dolje i klipič van da ja vidim šta to ima nutra i šta se je moglo dogodit, sutra je petak pa subota iza toga nedjelja pa če valjda bit dosta vremena za složit sve to nazad samo nisam siguran kak bu bilo sa živcima
Evidentirano
grga22
Hero Member

Auto: Skoda Octavia Combi TDI

« Odgovor #17 na: Listopad 15, 2009, 08:44:18 »

Ako ćeš klip vadit van, kupi si ulja za nadolit, vjerojatno će ti iscurit... A i nagnjavit ćeš se dok ga vratiš, obično tako bude. I još jedna stvar, pripazi na gumicu, ako je probiješ, zaboravi da ćeš složit...
Evidentirano
predrag
Hero Member

« Odgovor #18 na: Listopad 15, 2009, 08:46:33 »

ma nemoj vaditi klip, samo ga zavrni,ide malo teže ali...  to je dosta robusno i trpi velike sile pa sumnjam da si šta polomio
mada ne znam koliko si mlatio po tome  notworthy
Evidentirano

Marco Polo
Full Member

Auto: VW Polo 1.4 TDI

« Odgovor #19 na: Listopad 15, 2009, 09:31:00 »

Kad smo kod zadnjih diskova kako da poštelam ručnu da mi hvata niže, kad stanem negdje na brijegu moram je povući po 90 skoro angry9
Evidentirano
predrag
Hero Member

« Odgovor #20 na: Listopad 15, 2009, 09:34:47 »

ne znam kako tvoj polo ima iza, disk ili doboš?
uglavnom, pretpostavljam da ti se štela ispod same ručice ručne, skine se plastika i ispod mora biti vijak na sajli koji zatežeš...ali ako imaš doboš iza to ti isto može značiti da su ti pakne dosta potrošene...
Evidentirano

grgaa
Hero Member

« Odgovor #21 na: Listopad 15, 2009, 10:14:31 »

ma nemoj vaditi klip, samo ga zavrni,ide malo teže ali...  to je dosta robusno i trpi velike sile pa sumnjam da si šta polomio
mada ne znam koliko si mlatio po tome  notworthy
ne jako više bi se to moglo nazvat kuckanje mada neko kome je čekič osnovni alat i kuckanje može bit dosta jako
Evidentirano
Marco Polo
Full Member

Auto: VW Polo 1.4 TDI

« Odgovor #22 na: Listopad 15, 2009, 10:21:35 »

disk je i imam to za stezat sajle znači samo to stegnem i to je to. Prije sam imao doboše pa bi to stegnuo i nakon 2-3 tjedna bi opet bilo labavo i onda mi je mehaničar rekao da se na dobošu štela a ne tam pa zato sad pitam
Evidentirano
grga22
Hero Member

Auto: Skoda Octavia Combi TDI

« Odgovor #23 na: Listopad 16, 2009, 08:11:15 »

Na dobošima ima mala polugica sa zubcima koja se u teoriji sama štela. Problem je što se skupi prašina, pa zašteka, a ručna lovi sve više i više... Trebalo bi svako toliko skinuti doboš i ispuhati. Ja sam to napravio nedugo i ručna se odmah vratila u normalu...
Evidentirano
grgaa
Hero Member

« Odgovor #24 na: Listopad 16, 2009, 02:43:09 »

evo bio danas na tehničkom i probao kočnice na valjcima ludilo brale koći ko lud odu zadnje skoro do 2na skali i mala je razlika između kotaća, veli čoik na tehničkom da zadnje koće bolje nek prve. sad s vremenom budemo videli šta se bude dešavalo, a razgovarao sam i sa jednim mehaničarem i kaže mi da pošto sam skino odzračnike da nebi trebalo bit problema, živi bili pa videli
Evidentirano
 Str: [1] 2   Gore
Ispis
Skoči na: