tomo
Hero Member

Auto: Ibiza 1.6 16V sport
|
 |
« na: Prosinac 11, 2011, 06:28:27 » |
|
Zanima me dali se isplati instalacija oil catch tank-a na atmosferski motor?  Stavlja se na turbomotore jer oni imaju veči pritisak u karteru zbog prolaska zraka pored karika, .Ta pojava se zove blow-by i dešava se uvijek, a kolicina plinova koja ce proci ka karteru zavisi od predjene kilometraze , snage... Problem je u tome sto taj pritisak izlazi kroz crijevo za "iberlauf" (kako ga mi zovemo inače) i sa sobom nosi uljana isparenja iz motora,ponekad čak i kapi ulja i sve to se vrača u usisnu granu i ponovo sagorjeva u motoru.Ova pojava može uzrokovati detonacije u motoru. Postoji i jos jedan problem- kod turbo motora crijevo iberlaufa ide prije intercoolera i ta uljana magla moze "zaprljati" intercooler i smanjiti njegovu funkcionalnost. Također je povečano stvaranje gareži na usisnoj grani koja smanjuje njezinu protočnost. Iz ovih razolga se koristi OCC da bi iz tog zaraka koji izlazi iz motora odstranilo ulje i sakupilo u toj kantici,a u motor se vrača čisti zrak bez ostatka ulja u njemu. Na neki način ovo čisti motor. Vjerojatno nebi škodilo da se stavi na atmosferac, što vi mislite?
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Prosinac 11, 2011, 06:31:50 od tomo »
|
Evidentirano
|
|
|
|
Dinko
Sr. Member

Auto: Seat Leon
|
 |
« Odgovor #1 na: Prosinac 11, 2011, 06:40:12 » |
|
kam bi ti montiral OCC na atmosfercu?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
tomo
Hero Member

|
 |
« Odgovor #2 na: Prosinac 11, 2011, 06:56:29 » |
|
kam bi ti montiral OCC na atmosfercu?
Misliš gdje bi ga stavil na koje mjesto pod haubu ili?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Dinko
Sr. Member

Auto: Seat Leon
|
 |
« Odgovor #3 na: Prosinac 11, 2011, 09:41:27 » |
|
Ne, nego sam mislil na koju cijev ga budes spojil, jer kod turbaka ima smisla posle turbine da hvata ulje.
Kod atmosferca kam ga budes stavil da ima bilo kakvog smisla?
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Prosinac 11, 2011, 09:43:10 od Dinko »
|
Evidentirano
|
|
|
|
tomo
Hero Member

|
 |
« Odgovor #4 na: Prosinac 11, 2011, 10:09:31 » |
|
Sory nisam te skužil. Ako ga bi stavljao to bi išlo na drugi auto koji ima skoro 200000 km a to bi spojio na iberlauf koji je direktno spojen s karburatorom. Razlog stavljanja je velika kilometraža i mislim da to nebi škodilo motoru pa se raspitujem. Ibiza ima drukčije to rješeno, taj iberlauf puše prek zračnog filtera kak sam skužio.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
mario m.
Full Member

Auto: audi a3 1.8t
|
 |
« Odgovor #5 na: Prosinac 11, 2011, 10:21:28 » |
|
Ne, nego sam mislil na koju cijev ga budes spojil, jer kod turbaka ima smisla posle turbine da hvata ulje.
Kod atmosferca kam ga budes stavil da ima bilo kakvog smisla?
Misliš prije turbine....
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
grga22
Hero Member

Auto: Skoda Octavia Combi TDI
|
 |
« Odgovor #6 na: Prosinac 12, 2011, 07:58:07 » |
|
Može se stavit na atmo motor. Spojiš na iberlauf prije ulaza u usisnu granu ili gdje je već kod tebe izveden povrat. Samo začepi rupu na grani jer mu treba vakuum u usisu.
I na atmo i na turbo motoru bi se trebala spojit na povrat para prema usisu. Na poklopcu ventila ima izlaz para i spojen je na usis (bilo na cijev prije turbine, bilo sirekt na granu na atmo motoru). Spajanje poslije turba je neizvedivo iz očitog razloga. Zrak bi išao u krivom smjeru, prema motoru, a ne izvan motora. Ipak turbina daje "malo" veći tlak.
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Prosinac 12, 2011, 08:05:46 od grga22 »
|
Evidentirano
|
|
|
|
Omerta
Hero Member

Auto: Ibiza SR II
|
 |
« Odgovor #7 na: Prosinac 12, 2011, 12:35:17 » |
|
Može se stavit na atmo motore, naravno, to radi sva ekipa koja vozi Fieste ST.. Neki dan sam frendu pomogao to riješit, no on je imao cijeli custom manual kako i što, pa nije bilo problem..  Kupi se "plastična" posuda, cijevčice, naprave se nosači i šiba se sa montažom.. Koliko sam ja shvatio, mi to imamo (cijevčicu) od gornje bregaste prema kutiji usisa.. 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
tomo
Hero Member

|
 |
« Odgovor #8 na: Prosinac 12, 2011, 01:02:08 » |
|
Koliko sam ja shvatio, mi to imamo (cijevčicu) od gornje bregaste prema kutiji usisa..  Da to bi kod naših motora trebala biti ta cjevčica i to puše prek zračnog filtera. Neznam jeli uopče to netko stavljao na motore poput naših. Kak sam rekao ja bi to stavljao na drugi auto koji ima puno km pa se raspitujem. 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
kaki
Black Pearl
Hero Member

Auto: Seat Ibiza
|
 |
« Odgovor #9 na: Prosinac 13, 2011, 07:10:07 » |
|
ja ga uguro pod haubu na svojoj ibici... spojio crijeva od ibera ,i odradjuje posao... visak ulja uredno hvata 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
tomo
Hero Member

|
 |
« Odgovor #10 na: Prosinac 13, 2011, 07:44:17 » |
|
ja ga uguro pod haubu na svojoj ibici... spojio crijeva od ibera ,i odradjuje posao... visak ulja uredno hvata  Na koji motor si stavio OCC, koja vrsta?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Omerta
Hero Member

Auto: Ibiza SR II
|
 |
« Odgovor #11 na: Prosinac 13, 2011, 07:52:54 » |
|
Glavno da su svi nešto napravili a nitko da potkrijepi sa slikama, objašnjenjima  Dajte malo slikice ekipa.. 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
BrDa
Jr. Member

Auto: Skoda Octavia 2,0 TDI, Seat Ibiza 1,4 sportrider
|
 |
« Odgovor #12 na: Prosinac 26, 2011, 09:52:09 » |
|
Majstori a što će vam to? Ja nedavno mijenjao zupčasti i nakon 4g i 126kkm u intercooleru je bilo par kapi ulja (zanemarivo).
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|