silvio83
Jr. Member

Auto: Seat Altea 1.6 MPI + LPG
|
 |
« na: Lipanj 28, 2011, 04:55:20 » |
|
pozdrav ljudi! prije topica, malo history-a... dakle, imam Cordobu '06. 1.4 sa plinom (akcija koja bila u Zubaku, auto kupljen 1. mj 2007.)... budući mi je kreda u švicarcima, a luduje i ne staje ludovat, imam opciju zamjenit auto, zvali me i iz zubaka i iz banke, da sad imaju kredu u kunama bez valutne klauzule bla bla itd... e sad, ove Altee gledam, pa pliz ako ima ko savjete ili iskustva, preporuke...naravno da me prostor u Altei oduševio (zasad nas je dvoje, al došlo bu i dijete), i oprema je bolja, više airbag-ova itd... ali iskustva s motorom, potrošnjom??? meni cordoba treši oko 10 l plina u gradu di mi je 80% vožnje...kak je to sa 1.6 mašinom kod Altee, auto je veći, teži, drukčiji otpor zraka...jel opće dost jaka mašina za to? ili uzet tdi-a? okretni moment mu je prednost i prednost... ne jurcam se, kad hoću i svog potjerat, znam da ga moram zavrtit...al primjetim da od novijih diesela nema tog koji me ne ostavi na semaforu osim ak ne želim svog potegnut...kolko se to osjeti kad je auto natovaren? više putnika plus prtljaga? i da, cijena održavanja dizela? cordoba mi je treći auto na plin koji vozim i znam kolko mi dođe za džep. a kolko će me skuplje dizel ispast? i dakle, kao što rekoh, to mi nude u weltautu, daju i garanciju na auto, kao provjereno, sigurno...jel imo ko iskustva s njima? hvala vam ljudi! unaprijed! P.S. ...i dečki, kaj iimate Cordobe nemojte me sad zamrzit i popljuvat , za Cordobu samo  zadržo bi ja nju još xyz godina, al nemrem više ovu ratu i divjljanje trpit
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Mladjo
Full Member

Auto: Seat Ibiza 1.9 tdi sport 74kw
Jako ili nikako!
|
 |
« Odgovor #1 na: Lipanj 28, 2011, 06:32:21 » |
|
Morat ćeš si izračunati isplativost. Dizel će ti u svim režimima trošiti oko 30% manje. U situacijama kad svoju Cordobu voziš da trši npr. 7 l, TDI bi ti trošio oko 5. Kad Cordoba troši 10l, TDI ne bi prelazio 7l. Takva su moja iskustva. TDI ćeš sa u ovisnosti od stila vožnje moći voziti između 4 i 9 litara, a Cordoba će ti trošiti između 7 i 14 litara. (max potrošnje sam naveo za stvarno jake eksploatacije snage iz motora). Predvidi koliko ćeš imati automobil, koliko ćeš kilometara preći ukupno sa njime i uračunaj da ćeš dizel prodati za bar 500€ više. (vjerojatno i više od toga, ali neka bude tako) Izračunaj koliko je to litara goriva i pomnoži sa cijenom za jednu i drugu opciju i oduzmi višlju cijenu dizelaša kod preprodaje i vidjet ćeš ima li TDI ekonomsku isplativost. Potrošnje koje sam naveo su jako "odokativne". Nisam nikada vozio Alteu i ne znam koliko bi više trošila zbog veće mase... Kada sam kupovao svoj auto svi magazini su pokazivali nekakve izračune po kojima se dizel ne isplati, ali kada sam sam izračunao po ovoj formuli ispalo je da je po tadašnjim cijenama goriva prag izjednačavanja cijene bio na 50000 km, a to sam napravio 1,5 godinu. Tada je došao i drugi auto u familiju, pa se godišnja kilometraža drastično smanjila. Ono što hoću reči je da se dizel isplati puno prije nego što to računaju ljudi iz "Auto Blica". I na kraju, 1,9 TDI je prilično živahan motor u odnosu na benzinske motore slične snage. Ako ništa drugo, teško da će ga neko 100 ks benzinac baš lako deklasirati, a ako se to i dogodi osmijeh na lice ti vraća to što će on na putovanju bar jednom češće stati na benzinsku. 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
Jako ili nikako!
|
|
|
|
cordobac
Gost
|
 |
« Odgovor #2 na: Lipanj 29, 2011, 12:08:29 » |
|
koja banka daje bez valutne klauzule???
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
seat1
Hero Member

Auto: Seat toledo 1M 1,9 tdi sport
|
 |
« Odgovor #3 na: Lipanj 29, 2011, 07:07:30 » |
|
OT neki imaju kredu za stan u toj valuti  što se tiče auta moj glas ide za Alteu tdi pretpostavljam da je o rabljenom riječ pošto je weltauto u naslovu, pogotovo ako će se proširiti familija, Krešo i Bare će ti potvrdit dojmove iz prve ruke 
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Lipanj 29, 2011, 07:09:12 od seat1 »
|
Evidentirano
|
Nemam ništa pametnog za potpis:)
|
|
|
v.d.
King without a crown
Administrator
Hero Member

Auto: Mazda MX-5
kapitulirao
|
 |
« Odgovor #4 na: Lipanj 29, 2011, 07:15:33 » |
|
Moja preporuka ti je svakako uzeti diesela za takav auto. 1.6 je mrtva krava koja troši ko smuk. Uz to muke s plinom poput servisiranja, kvarova, povećanih troškova registracije ga čine bolom u guzici (da oprostiš na izrazu).
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Kreso 9001VG
Seat kolekcionar :-))
Hero Member

Auto: Ibiza 1.9 TDI Sportrider II/Altea 1.9TDI
Driven by Kreso >:-)
|
 |
« Odgovor #5 na: Lipanj 29, 2011, 07:20:36 » |
|
1.9 TDI i neces pogrijesit, potrosnja ti je meni prosjek oko 7 litara Zagreb/Gorica, 6litara autoput (prosijek 100-140 ovisno o ograničenjima - bar meni koji sam često na relaciji HR-Austrija), moze i manje ak ti je laksa noga  solidno vuce i poprilicno otporan na teret. Jedino sto meni fali je sto moja nije XL
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Jouzofski
Jr. Member

Auto: Seat Altea 1.9 TDI
|
 |
« Odgovor #6 na: Lipanj 29, 2011, 11:12:25 » |
|
pozdrav evo da se i ja javim u forumu... prije tjedan i pol sam kupio alteu u weltautu. uzeo sam 1.9 tdi, 77 kW, oprem REFERENCE sa 42900 km iz 2007. godine...auto ocuvan super iznutra, izvana (saznao sam jer mi sestra radi u seatu) je bila prelakirana po vratima i prednji branik (valjda je bilo ogrebano), uglavnom, auto je ok, servisna knjizica uredna, garancija godinu dana od weltauta.... sto se tice garancije, vec sam ju iskoristio:) prijemijetio sam da auto teze krece (tj muci se kod kretanja) dok sve ostali radi savrseno i isao to reklamirat odmah sljdeci dan (nisam primijetio to na probnoj voznji, tj jesam al nisam pridavao neku pozornost, mislio sam da se treba malo naviknut na kuplung:))....uglavnom, bio jucer na servisu, dijagnoza dvomaseni zamasnjak, promijenili mi to u garanciji zajedno sa setom kvacila...rekli mi da je bila tvornica greska (al navodno niko nije primijetio do sad:)) i mislim da bi to jako skupo bilo da sam morao platit...sad sam miran neko vrijeme sto se kvacila tice... uglavnom, auto sad ide odlicno (isao je i prije samo nije bas super kretao)....sad definitivno nemam zamjerke... prosao s njim vec 1200 km, bio na moru prosli tjedan, prosjecna potrosnja 6.3 l/100km uz vožnju tri osobe unutra i prtljage, rad klime i normalnu voznju po autoputu, cca 130... malo OT: sljedece sto radim je remapiranje, iako je auto i ovih 105 KS dovoljno, volio bih jos malo okretnog momenta dobit za medjuubrzanja....ako netko zna, preporucate li chip tuning na tom motoru?smanjuje li mu se vijek trajanja i sl?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
silvio83
Jr. Member

|
 |
« Odgovor #7 na: Lipanj 29, 2011, 03:04:24 » |
|
cordobac.... Zaba ti daje bez valutne klauzule. Ali vrijedi samo za Auto Zubak, s njima su si u kompi. Znači Zaba i Zubak, vrijedi za kupovinu novih i rabljenih, traje do 31.7. ...e hvala ljudi! moja cordoba solidno vuče, ali osjeti se ponekad kako joj fali snage...pogotovo preticanja s punim autom. zato sam i pitao za Alteu s plinom. kad već uzimam auto drugi (ako prođe deal) da ne dođem na isto... bum ih probo u test vožnji, ali hvala ekipo na savjetima/iskustvima. Ak neko ima baš takvu s plinom, nek slobodno komentira. jedino bum se trebo naviknut na zvuk dizela, naspram dosadašnje tišine .... mmmmm  a V.D. to kaj si reko za sranja s plinom, nikad ih imao, milina za vozit.... i znam kolko su mi troškovi rege veći, al ne znam kak je sa redovnim servisiranjem, nikad dizela nisam vozio....meni je na Cordobi redovan servis (ulje, filteri, itd) 500-550, 600 kn max... a čujem da je kod dizela samo ulje oko 400-450 kn, pa dizel ima i češće intervale, jer je osjetljivija ili da se TDI-ovci ne uvrijede, kompliciranija mašina
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
damo
turbo just kicked in yo
Hero Member

Auto: Leon2 styl. 1.9TDI, Ibiza 6L 1.4 16v
|
 |
« Odgovor #8 na: Lipanj 29, 2011, 05:15:47 » |
|
malo OT: sljedece sto radim je remapiranje, iako je auto i ovih 105 KS dovoljno, volio bih jos malo okretnog momenta dobit za medjuubrzanja....ako netko zna, preporucate li chip tuning na tom motoru?smanjuje li mu se vijek trajanja i sl?
eh onda računaj da će slijedeća izmjena kuplunga biti o tvojem trošku :) Možda i turbine :) kuplung na 105 ks i 140 ks modelima nije isti, kreni od te pretpostavke.. naravno da je ovaj drugi jači za veća opterećenja i moment. Nije ni turbina ista vjerujem. (Auto bi ti vjerojatno došao do 130-135 ks) PS: I kod mene kretanje isto kao i kod tebe malo 
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Lipanj 29, 2011, 05:19:03 od damo »
|
Evidentirano
|
|
|
|
timmy
Hero Member

Auto: seat altea XL 1.9 TDI
|
 |
« Odgovor #9 na: Lipanj 29, 2011, 10:22:56 » |
|
...ja ti imam alteu 1.9 tdi i chipao sam je kod tibora u zagrebu kad je imala 5.000km, sad imam na njoj 83.000km i nema greške na njoj..pali i vozi.... auto ima između 135ks - 140 ks...apsolutno dovoljno...
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
i.t.a.
Hero Member

Auto: Seat Ibiza 1.6 16v sport
Just Do It na silu
|
 |
« Odgovor #10 na: Lipanj 30, 2011, 06:48:14 » |
|
TDI ide moja glas 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
tomovuru
Jr. Member

Auto: Seat Altea XL 1.6 MPI LPG
|
 |
« Odgovor #11 na: Srpanj 03, 2011, 09:23:00 » |
|
Ja imam Alteu XL 1.6 MPI s plinom. Kupio je rabljenu (2007.) sa 69000km i do sada prošao oko 9000km. Imao prije toga Cordobu 2007. (prošao s njom 134000km) također s plinom koja je nažalost stradala u prometnoj, a trošila je oko 8 litara. Altea mi troši oko 9 litara plina (kombinirano, vozim sa sela u grad na posao i natrag). Čini mi se da kod plina malo sporije starta, kao da joj treba malo da primi gas. Nemam nekih posebnih zamjerki, meni je auto odličan i služi svrsi. Ima veliki prtljažnik i jako puno prostora na stražnjim sjedalima.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
silvio83
Jr. Member

|
 |
« Odgovor #12 na: Srpanj 17, 2011, 12:44:31 » |
|
hej ekipo! odobrena mi kreda za Alteu, ipak će bit na plinjaka, nemrem se priviknut na zvuk dizelaša (uz ispriku i svo dužno poštovanje SDI-ovcima i TDI-ovcima)  dakle, Altea je 2007.g., ima 75t km, 1.6 102 ks, oprema Referance (iako ne znam točno kaj je sve sadržavala, nalazim na različite info), negdje u sri il čet bi je trebo preuzet  a onda po plinu  i naravno, dojmove javim... osim što sad već znam, da me prostor oduševljava!!!
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
TomoR
I ja bi tjunirao!
Sr. Member

Auto: Cordoba 6L - zadnja godina
Otac i vozač!
|
 |
« Odgovor #13 na: Srpanj 17, 2011, 09:22:17 » |
|
Sretno s autom!
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
silvio83
Jr. Member

|
 |
« Odgovor #14 na: Srpanj 24, 2011, 01:33:58 » |
|
dobio autooooooooooooooooooooooooo!!!!! u četvrtak sam preuzeo Alteicu, ono oduševljen sam!!! smišljam kaj da napišem, al ne znam kaj... osvojila me hahaha!!!  od prostora, opreme, dizajna, jačeg motora (i btw, uopće nije ko lijena krava, još nas petero nije bilo u autu, četvero jest, i nemam ni trunke zamjerke, vidjet ću kad ću je natovarit na more) ugl...najpametniji potez kaj sam napravio hehe ALTEA RULES!!!! 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
juka777
Hero Member

Auto: Seat Leon 1M
|
 |
« Odgovor #15 na: Srpanj 24, 2011, 03:44:36 » |
|
Puno sretnih kilometara s pilom.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
|
damo
turbo just kicked in yo
Hero Member

Auto: Leon2 styl. 1.9TDI, Ibiza 6L 1.4 16v
|
 |
« Odgovor #17 na: Srpanj 25, 2011, 04:34:16 » |
|
sretno sa vozilom i puno sretnih km,al ipak si trebal diesela uzet...  Pa ne vole svi kombajne ko mi :)
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|